Activiteiten

Advent 2022

Krijg elke advent-zondag een tekst van Laurence Freeman

december 2022

Laat je inspireren voor je meditatie tijdens de avdent. Hierna volgt de vertaling van de tekst voor de eerste zondag van de advent.


Eerste zondag van de Advent


Laten we deze advent beginnen met te begrijpen dat God niet bestaat. God is. Eeuwig, onveranderlijk, grenzeloos, onvoorstelbaar. ‘Niemand heeft hem ooit gezien of kan hem ooit zien'. Op de een of andere manier en om een reden die we nooit kunnen objectiveren maar alleen kunnen ervaren, heeft God in het bestaan gesproken wat daarvoor nog niet bestond. Menselijk kunnen we dit aanvoelen door onze eigen creativiteit, doordat we bijvoorbeeld een gedicht of een lasagne maken die voorheen niet bestond, of genieten van het ‘er zijn’ van adembenemende muziekmomenten of de verwondering van een kind over de wereld die het net ontdekt. Iets nieuws creëren is voor ons een manier om te voelen waartoe ons bestaan dient: en nu we een nieuw kerkelijk jaar zijn begonnen is dat het besef dat we diegene kunnen worden die ons in het leven geroepen heeft. God werd mens zodat mensen God kunnen worden.


Als scholier herinner ik mij verhitte discussies met vrienden over het 'bestaan van God', vergelijkbaar met de argumenten van de inmiddels overleden Christopher Hitchens, die jarenlang in de media campagne voerde tegen God, zoals je het bestaan van eenhoorns of Sherlock Holmes heftig zou kunnen ontkennen. Natuurlijk bestaat God niet. God is. Vanaf het eerste moment van de bijbelse openbaring zei God niets over (zichzelf) behalve 'Ik ben die ik ben'. Hallo Zijn, hoe gaat het?


Toch begint vandaag de voorbereiding op het bestaan van God. God bestaat wel degelijk, maar wel doordat hij zichzelf manifesteert in wat hij heeft geschapen door de continuïteit van de schepping in stand houdt. Terwijl ik een nieuwe paragraaf maak die daarvoor niet bestond zegt God laat de nieuwe paragraaf bestaan, laat het toetsenbord en de halfgeleiders bestaan, laat Laurence bestaan in al zijn vreemdheid.


God bestaat door ons. Dit werd impliciet op 25 maart (feest van de Aankondiging, toen de menselijke foetus van Jezus werd verwekt) en wordt negen maanden later expliciet op 25 december, wanneer het kindje Jezus ter wereld komt. Ons geloof in God krijgt een geheel nieuwe dimensie en levendigheid doordat wij aanvoelen hoe God door de mens van het zijn naar het bestaan gaat.


Omdat dit heel wat lijkt, hebben we tijd nodig om erover te reflecteren en ons erop voor te bereiden. Deze tijd heet Advent (wat letterlijk 'naar ons toekomen' betekent). Om deze vreemde waarheid in de komende weken te voelen naderen, kunnen we niet beter dan onze meditatietijden wat ernstiger nemen.


Na enkele jaren oefenen ben ik tot de conclusie gekomen dat het beter is om tijdens de meditatie in slaap te vallen (wat ik kan) dan midden in de meditatie te geeuwen. De discipelen vielen meer dan eens onwillekeurig in slaap en Jezus waarschijnlijk ook. Maar gapen kan betekenen dat je lui bent, halfslachtig, doet alsof. Om te zien dat de God die is de God wordt die bestaat, moeten we volledig wakker zijn. Vandaar het onderricht in het evangelie van vandaag: 'Blijf wakker.' Zou het niet triest zijn om in onze eigen korte levensduur het ogenblik te missen waarop deze geboorte plaatsvindt? 'Ook jullie moeten klaarstaan, want de Mensenzoon komt op een uur dat jullie niet verwachten'.


Laurence Freeman

Periodiek

Online Mediteren

Je kan met WCCM België wekelijks online mediteren (in sommige periodes meerdere malen per week). Mediteren in groep - ook als het online gebeurt - ondersteunt je eigen dagelijkse meditatiepraktijk.

Lokale Groepen

De beste manier om de gave van meditatie met anderen te delen, is door samen te mediteren. In werkelijke aanwezigheid met anderen voelen we de diepere waarheid van ons wezen en zo leren we voorbij onszelf te kijken. Daarom is regelmatig mediteren, of het nu dagelijks of wekelijks is, met dezelfde gemeenschap, zo'n bron van voeding.

"Meditatief"

"Meditatief" is een korte 14-daagse publicatie, die via E-mail verstuurd wordt.

Gratis en gemaakt door vrijwilligers. We geven telkens een korte reflectie bij de meditatie en een verwijzing naar een inspirerende tekst of boek.

"Nieuwsbrief"

De gedrukte "Nieuwsbrief" verschijnt om de drie maanden en vermeldt onder andere alle activiteiten die in België of internationaal worden georganiseerd.
Daarnaast publiceren we onuitgegeven vertaalde teksten van, onder meer, John Main of Laurence Freeman.

Bonnevaux Contemplatieve Mis

Elke zondag om 12u kan live de Contemplatieve eucharistieviering te Bonnevaux gevolgd worden (Engelstalig, voorgegaan door Laurence Freeman). 

Via de link hierna kan je volgen en ook voorgaande vieringen bekijken.

Bonnevaux Yoga

Elke dinsdag om 16u45 kan live de Yoga-sessie in Bonnevaux gevolgd worden (Engelstalig, met Giovanni Felicioni). 

Via de link hierna kan je volgen en ook voorgaande vieringen bekijken.

Eénmalig

De uitdaging VOOR de democratie: De uitdaging VAN de democratie

John Main Seminar 2022 – Online versie