Mediteren Met Kinderen

Iedereen kan leren mediteren ...

... en voor kinderen is het blijkbaar eenvoudiger!

Je zou het misschien niet onmiddellijk verwachten, maar mediteren met kinderen is helemaal geen zware opgave. Integendeel, kinderen pikken het veel sneller op dan volwassenen. En dikwijls zijn het die kinderen waar je het hemelaal niet van zou verwachten, die het meest geraakt worden door de meditatie en voor wie er een andere wereld opengaat. In de landen waar meditatie op school wordt aangebracht, zijn het al eens de kinderen die hun ouders leren mediteren... .


Het zal dan ook geen toeval zijn dat Jezus in het evangelie zegt dat we moeten zijn 'als kinderen' om het koninkrijk Gods binnen te kunnen gaan.  

De Kracht van de Stilte

In 2006 ontdekt Theo De Haes hoe in Australië in vele scholen de stilte opnieuw ingang vindt. Vanaf dan experimenteert hij regelmatig met meditatie in zijn klas. Tijdens de volgende schooljaren gaat hij op vraag van de leerlingen zelf samen met hen verder op ontdekking in deze westerse vorm van meditatie.
Sindsdien voelt hij zich geroepen om deze ervaring met kinderen, leerkrachten en ouders te delen, zodat ook zij met hun innerlijke kracht sterker in het leven kunnen staan en kunnen meebouwen aan gelukkig zijn.

Vanaf 2008 geeft Theo zijn ervaring door via workshops, pedagogische studiedagen, persoonlijke begeleiding van leerkrachten en begeleiding van schoolteams via begeleidingstrajecten en dit vaak in samenwerking met onderwijsinspectie, ouderraden, onderwijskoepels of scholengemeenschappen.

Video met Theo De Haes:  Waarom mediteren met kinderen?

Lagere scholen in Schotland

Twee Schotse leerkrachten geven kort feedback over de meditatietrajecten in katholieke lagere scholen in Schotland

Meditatieprogramma lagere scholen Engeland

De WCCM presenteert een serie video's over meditatie met jongeren in het basisonderwijs, in samenwerking met de Catholic Children's society. 


WCCM onderwijst meditatie voor de eenheid van allen en zorg voor alle leden van de menselijke familie. Meditatie biedt een contemplatieve weg voor de reis van het leven, vooral door de huidige crisis heen. 

www.wccm.org


De Catholic Children's Society steunt kansarme kinderen en gezinnen in Londen, Hertfordshire en het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk en werkt hard om kwetsbare gezinnen te helpen die getroffen zijn door het Coronavirus. www.cathchild.org.uk