Meditatiegroepen

De beste manier om de gave van meditatie met anderen te delen, is door met hen te mediteren. In werkelijke aanwezigheid met anderen voelen we de diepere waarheid van ons wezen en zo leren we voorbij onszelf te kijken. Daarom is regelmatig mediteren, of het nu dagelijks of wekelijks is, met dezelfde gemeenschap, zo'n bron van voeding voor onze pelgrimstocht.

naar John Main, "Klooster zonder muren"

Waarom mediteren in groep?

Het doorgeven van de gave van meditatie is in wezen een persoonlijke aangelegenheid. Het kan de beste manier zijn om met meditatie in contact te komen en vervolgens je persoonlijke beoefening ondersteund en verrijkt te zien. Door de groep kun je je verbonden voelen met een veel bredere en zelfs wereldwijde gemeenschap en ook een diepere verbinding vinden met de contemplatieve traditie.


Mensen vragen vaak of het beter is om alleen te mediteren of in een groep? In feite zijn het de twee zijden van één munt. Meditatie is solitair in de zin dat ik niet kan mediteren voor jou en jij niet kunt mediteren voor mij. Maar mensen kunnen en willen wel - samen mediteren. 

De meditatiegroep is daarom een weg naar de diepere ervaring en betekenis van meditatie door persoonlijke ervaring te verbinden met gemeenschap. In een groep geeft en ontvangt ieder mens bemoediging. 'Het is geven wat wij ontvangen'.


In de christelijke meditatietheologie is de ervaring van het samenzijn in gemeenschap - het delen in het Lichaam van Christus - essentieel. Waar twee of drie vergaderd zijn in mijn naam, daar ben Ik in hun midden' (Mt 18,20). 

Om deze redenen vormen zich over de hele wereld meditatiegroepen op allerlei manieren en locaties. Ze komen samen in kerken, tehuizen, scholen, ziekenhuizen, universiteiten, gevangenissen, winkelcentra en op het werk - en natuurlijk ook steeds meer online. 


Hoe de groep ook bijeenkomt, het is een bijzondere en toch eenvoudige, down to earth manier om zowel kennis te maken met meditatie als om je dagelijkse beoefening vol te houden. Leren mediteren kost tijd. De meeste mensen beginnen en stoppen en beginnen opnieuw. De groep is daarom een centrum voor vriendschap en stabiliteit in dit proces. 


Elke groep heeft zijn eigen persoonlijkheid en streeft ernaar een oase van vrede en stilte te zijn in een onrustige wereld, en een gastvrije plaats voor elke nieuwkomer. Maar, alle WCCM groepen volgen in hun bijeenkomsten een eenvoudige structuur, ontworpen om gefocust te blijven op de ervaring van meditatie zelf en om zo gastvrij mogelijk te zijn voor een zo breed mogelijk scala van mensen:

- een onderricht over meditatie in deze traditie die ons herinnert aan de radicale eenvoud van de beoefening

- een meditatieperiode van 20-30 minuten in stilte

- een moment voor uitwisseling of vragen.


Vind je groep

week 3 van de maand
Woensdag
19u30